пʼятницю, 4 березня 2022 р.

Молитви за Україну в часі війни


 МОЛЕБЕНЬ ПІД ЧАС ВІЙНИ ПРОТИ СУПРОТИВНИКІВ

 

Ієрей: Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, i повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші, імени Твого ради.

Господи, помилуй. (3)

Слава і нині:

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Ієрей: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

Господи, помилуй. (12)

Слава і нині:

Прийдіте, поклонімся цареві, нашому Богу.

Прийдіте, поклонімся Христові, цареві, нашому Богу.

Прийдіте, поклонімся і припадім до самого Господа Ісуса Христа, царя і Бога нашого.

 

Псалом 45

Бог нам пристановище і сила,* помічник у скорботах, що вельми облягли нас.

Тому не побоїмося, коли стрясається земля* і зсуваються гори у серце морів.

Зашуміли і схвилювалися води їх,* схвилювалися гори міццю Його.

Річкові бистрини веселять місто Боже* – освятив обитель Свою Всевишній.

Бог посеред нього, і воно не похитнеться,* допоможе йому Бог від ранньої зорі.

Захвилювалися народи, захиталися царства,* подав голос Свій Всевишній – похитнулася земля.

Господь Сил з нами,* заступник наш – Бог Якова.

Прийдіте і побачте діла Божі,* які чудеса звершив Він на землі,

Припиняючи війни до країв землі, лук потрощить і зламає зброю,* і щити спалить вогнем.

«Спочиньте і спізнайте, що я – Бог;* вознесуся між народами, вознесуся на землі!»

Господь Сил з нами,* заступник наш – Бог Якова.

Слава і нині:

Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. (3)

 

Мирна єктенія

Ієрей: В мирі Господеві помолімся.

Вірні (на кожне прошення): Господи, помилуй.

За мир з висот і спасення душ наших, Господеві помолімся.

За мир всього світу, добрий стан святих Божих церков і з’єднання всіх, Господеві помолімся.

За святий храм цей, і за тих, що з вірою, благоговінням і страхом Божим входять до нього, Господеві помолімся.

За святішого Вселенського Архиєрея (ім’я), Папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого (ім’я), [і за преосвященнішого Архиєпископа і Митрополита нашого Кир (ім’я),] і за боголюбивого Єпископа нашого Кир (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей, Господеві помолімся.

За Богом бережений народ наш, за правління і все військо Господеві помолімся.

За місто [село] це [святу обитель цю], і за кожне село, місто, країну, і за тих, що вірою живуть в них, Господеві помолімся.

Щоб як лук мідяний вчинити силу вірних Твоїх і укріпити десницю їх міццю сили Твоєї на перемогу і подолання супостатів наших, Господеві помолімся.

Щоб подати неослабну, незбориму і переможну силу, могутність і мужність з хоробрістю христоіменитому воїнству нашому на подолання ворогів і супостатів наших і всіх нападів їх, Господеві помолімся.

Щоб сповнити соромом і безчестям лиця супротивників наших, а серця їх сповнити страхом і жахом, і щоб ангел Господній гнав їх і вражав, Господеві помолімся.

Щоб вислухати голосіння святої Церкви Своєї і зітхання єдиновірців наших, і щоб вивести із тління життя полонених ворогами і супостатами рабів Своїх, які в печалі і скорботах до Нього взивають, Господеві помолімся.

Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Вірні: Тобі, Господи.

Ієрей: Бо Тобі належить всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

 

«Бог – Господь», глас 1

Бог – Господь, і явився нам; благословен, хто йде в ім’я Господнє.

Стих: Прославляйте Господа, бо Він добрий, бо милість Його вічна.

Стих: Вони навколо обступили мене, але я ім’ям Господнім переможу їх.

Стих: Я не вмру, а житиму, і розказуватиму про діла Господні.

Стих: Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі; від Господа це сталося, і дивне воно в очах наших.

 

Тропар, глас 1: Спаси, Господи, людей Твоїх* і благослови насліддя Твоє,* перемоги благовірному народові на супротивників даруй* і хрестом Твоїм* охорони люд Твій.

Слава і нині: Заступнице страшна і непостидна,* не погорди, благая, молитвами нашими, всехвальна Богородице:* утверди люд православний,* і спаси тих, кому звеліла ти володарювати,* і подай їм з небес перемогу,* бо ти породила Бога, єдина благословенна.

 

Прокімен

Ієрей: Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість, будьмо уважні.

Прокімен, глас 7: Господь кріпость людям Своїм дасть,* Господь благословить людей Своїх миром (Пс. 28,11).

Стих: Принесіть Господеві, сини Божі, принесіть Господеві молодих баранців (Пс. 28,11).

 

Апостол

Ієрей: Премудрість.

Чтець: До Ефесян послання святого апостола Павла читання.

Ієрей: Будьмо уважні.

Чтець: Браття, кріпіться в Господі та в могутності його сили. Одягніться в повну зброю Божу, щоб ви могли дати відсіч хитрощам диявольським. Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах. Ось чому ви мусите надягнути повну зброю Божу, щоб за лихої години ви могли дати опір і, перемагаючи все, міцно встоятися. Стійте, отже, підперезавши правдою бедра ваші, вдягнувшись у броню справедливости і взувши ноги в готовість, щоб проповідувати Євангелію миру. А над усе візьміть щит віри, яким здолаєте згасити всі розпечені стріли лукавого. Візьміть також шолом спасіння і меч духовний, тобто слово Боже. (зач. 233; Еф. 6, 10-17.)

Вірні: Алилуя.

 

Євангеліє

Ієрей: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія. Мир всім.

Вірні: І духові твоєму.

Ієрей: Від Марка святого Євангелія читання.

Вірні: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Ієрей: Будьмо уважні.

Сказав Господь: Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: Двигнись і кинься у море, та не сумніватиметься у своїм серці, лише віруватиме, що станеться те, що каже, - то буде йому так. Тому й кажу вам: Усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, - і буде вам так. І коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте щось проти кого-небудь, щоб і Отець ваш, який у небі, простив вам провини ваші. Коли ж ви не простите, то й Отець ваш, який у небі, не простить провин ваших. (зач. 51; Мк. 11, 23-26)

Вірні: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

 

Єктенія усильного благання

Ієрей: Помилуй нас, Боже, по великій милості твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Вірні (на кожне прошення): Господи, помилуй. (3)

Ще молимось за святішого Вселенського Архиєрея (ім’я), папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого (ім’я), [і за преосвященнішого Архиєпископа і Митрополита нашого Кир (ім’я),] і за боголюбивого єпископа нашого Кир (ім’я), [і за всечесніших отців наших, Архимандрита (ім’я), Протоігумена (ім’я), Ігумена (ім’я)], за тих, що служать і послужили у святім храмі цім [у святій обителі цій], і за отців наших духовних, і всю во Христі братію нашу.

Ще молимось за Богом бережений народ наш, за правління і за все військо.

Не на лук наш уповаємо, і не зброя наша врятує нас, Господи, але допомоги Твоєї всемогутньої просимо, і на силу Твою сподіваючись, повстаємо проти ворогів наших, й ім'я Твоє вірно прикликаючи, з умилінням молимось Тобі: всемогутній Господи, милостиво вислухай і помилуй.

Захиснику вірних, пошли стріли Свої, Господи, і замішання створи серед ворогів наших, пошли з висоти руку Свою і подолай їх, і христолюбивому воїнству нашому передай їх, молимось Тобі: милосердний Господи, вислухай і помилуй.

Щоб христолюбиве воїнство наше завжди непоборним і переможним було над ворогами, і щоб мир і слава оселились в землі нашій, усильно молимось Тобі, Господи, вислухай і помилуй.

Ієрей: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

 

Молитва

Ієрей: Господеві помолімся.

Вірні: Господи, помилуй.

Ієрей: Господи Боже сил, Боже спасіння нашого, Боже, що єдиний твориш чудеса, зглянься у милості і щедротах на смирення рабів Твоїх і чоловіколюбно вислухай і помилуй нас. Ось бо вороги наші зібрались на нас, щоб погубити нас і зруйнувати святині наші. Тому ми, грішні і недостойні, в покаянні і з умилінням молимось Тобі: поможи нам, Боже, Спасителю наш, і ізбави нас ради слави імени Твого, щоб не сказали коли вороги наші: «Бог покинув їх, і нема, хто б визволив і спас їх». Радше хай пізнають всі народи, що Ти єси Бог наш, а ми – люди Твої, під владою Твоєю завжди бережені. Створи з нами знамення на благо, щоб ненависники наші побачили і впокорилися. Так, Господи Боже, Спасителю наш, Кріпосте, і Уповання, і Заступництво наше, не згадай беззаконь і неправд людей Твоїх, і не відвернися від нас у гніві Твоєму, але в милості і щедротах навідай смиренних рабів Твоїх, що припадають до Твого милосердя. Повстань на поміч нам і зруйнуй лукаві задуми тих, що зло замишляють на нас; суди тих, що кривдять нас, і здолай тих, що поборюють нас, і оберни нечестиве зухвальство їх на страх і втечу. Христолюбивому ж воїнству нашому подай з великою відвагою і мужністю погнати, і наздогнати, і в імені Твоєму перемогти їх. А тим, яким Ти призначив покласти у бою за Вітчизну душі свої, прости прогрішення їх, і в день праведної відплати Твоєї подай вінці нетлінні. Бо Ти єси Заступник, і Перемога, і Спасіння тим, хто на Тебе уповає, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

 

Відпуст

Ієрей: Премудрість.

Вірні: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Ієрей: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Вірні: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.

Ієрей: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, святих і праведних українського народу, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Вірні: Амінь.


БЛАГОСЛОВЕННЯ ВОЇНІВ, ЩО ЙДУТЬ У БІЙ

 

Ієрей: Господеві помолімся.

Вірні: Господи, помилуй.

Ієрей: Владико святий, Отче всемогутній, предвічний Боже, що сам єдиний твориш і владарюєш, Ти для викорінення злоби нечестивих і задля збереження правди через мудрий Свій промисел застосовування меча на землі людям Твоїм допустив і військовий чин на поміч людям встановити зволив. Боже, Ти Йоану Предтечі звелів промовляти до воїнів, які приходили до нього в пустелю, щоб вони нікого не кривдили, але вдовольнялися своєю платнею. Молимо Тебе з умилінням: щоб як колись слузі твоєму Давидові дав Ти вміння перемогти Голіафа, і Юді Макавею отримати перемогу над зухвальством народів, які не призивали імені Твого, зволив єси, так і оцим рабам Твоїм, що йдуть у бій задля збереження правди та істини, подай небесним Твоїм милосердям відвагу і кріпость на збереження віри й істини. Зволь подати їм, Владико, страх Твій, а разом і милість Твою, смирення, послух, добру терпеливість, щоб вони нікого несправедливо не скривдили, але все справедливо і чинно зберігали, щоб перед Тобою благоговіли і Тебе правдиво вшановували, щоб уникали приязні зі свавільними, свою любов до ближніх проявляли, начальникам своїм у всьому послушні були, і службу свою у всьому справедливо звершували. Бо Ти єси Бог наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

 

Ієрей: Господеві помолімся.

Вірні: Господи, помилуй.

Ієрей: Всемогутній, предвічний Боже, вилий на рабів Твоїх оцих, що для слави Твоєї і для примноження правди йдуть на війну, благодать Твого благословення, і укріпи їх силою десниці Твоєї, озброй їх небесним захистом Твоїм супроти усяких нападів, щоби жодні ворожі хвилі в цілому світі не збентежили їх, але щоб стали вони з Твоєю поміччю сильнішими за ворогів своїх. Бо Ти єси Цар миру і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

Ієрей окроплює свяченою водою кожного воїна і зброю його.


БЛАГОСЛОВЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПРАПОРА

 

Ієрей: Господеві помолімся.

Вірні: Господи, помилуй.

Ієрей: Всемогутній, предвічний Боже, усіх благословення і переможців кріпость, споглянь, Милостивий, на смиренне моління наше, і оцю хоругву, для битви уготовану, небесним благословенням освяти, щоб, огорнута Твоєю допомогою, була вона могутньою і страшною для супостатів роду християнського, а для тих, що на тебе надіються – твердинею і надією на перемогу. Бо Ти єси Бог, що сокрушаєш войовників і подаєш небесну поміч і охорону тим, що надіються на Тебе, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Вірні: Амінь.

 

Ієрей окроплює прапор свяченою водою, а вручаючи його прапороносцеві, мовить:

Прийми хоругву, небесним благословенням освячену, і хай буде вона страшною для супостатів роду християнського, і хай дасть тобі Бог благодать, щоб на славу імени Його тобі із нею переможно крізь ворожі полки пройти здоровому і неушкодженому.


 

ПРОХАННЯ НА СУГУБІЙ ЄКТЕНІЇ ЗА УКРАЇНУ В ЧАС ВІЙНИ

 

Ще молимось, щоб Господь Бог зіслав Святого Свого Духа на ввесь український народ і дав йому ласку витривалості у вірі, надії й любові серед теперішніх важких випробувань; дарував йому мир та визволив від усяких ворогів, щоб він міг у справедливості і правді прославляти доброго і милосердного Бога, - Господи, вислухай і помилуй.

 

Ще молимось за Божу опіку над усіма воїнами, які виконують свій обов’язок захисту Вітчизни, - щоб Господь Бог зміцнював їхні відвагу й мужність та охороняв від ворогів видимих і невидимих, - Господи, вислухай і помилуй.

 

Ще молимось за тих, які постраждали внаслідок бойових дій: за поранених, переселенців; тих, які втратили рідних, помешкання, майно; за всіх тих, які перебувають у зоні конфлікту, - щоб Господь Бог захистив та оздоровив їх, зберіг від усякого лиха та обдарував своєю благодаттю, - Господи, вислухай і милостиво помилуй.


 

МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКИХ ВОЇНІВ

Передвічний Творче, Боже миру і добра, своєю незбагненною потугою стань сьогодні на захист Твоїх вірних синів і доньок, що, ризикуючи власним життям, стали на захист свого народу.

Будь для кожного з них силою і міццю, вірною опорою у миті випробувань і світлим обрієм у сутінках загроз. Увінчай їхні зусилля перемогою добра над злом, правди над брехнею, справедливості над кривдою. Підведи кожного, хто спіткнеться; поверни кожного, хто загубиться; звесели кожного, зраненого серцем; воскресіння даруй усім полеглим за своїх братів і сестер. Зроби їх надійною опорою для українського народу – його щитом і його надією. А в грізному клекоті бою дай кожному з них сили й відваги не зійти з дороги, що веде до остаточної перемоги.

Боже, нехай буде завтра, і нехай буде мирний світанок, а на його сторожі нехай вірно стоять відважні захисники України – українські воїни! Амінь.

 

МОЛИТВА ДО ІСУСА ХРИСТА ЗА МИР ДЛЯ УКРАЇНИ

Господи Ісусе Христе, Боже наш, Ти сказав святим Своїм учням і апостолам: «Мир залишаю вам, Мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його.» Благаємо Тебе, Милосердний Владико: подай Твій мир Україні нашій, визволи нас від злоби ворогів наших, охорони воїнство наше, дай мудрість провідникам нашим, даруй добру долю нашому народові. Дозволь нам вільно розвивати наш український світ на Тобою даній нам землі, щоб ми могли всім серцем радісно величати Тебе, Царя миру і Спаса душ наших, на віки віків. Амінь.

 

МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ

Господи Боже, Владико Небесний, що небом і землею управляєш, зійшли Свою ласку і на українську землю, і глянь на неї ласкаво. Ти знаєш, Господи, скільки праведної крови борців наших і скільки гіркого поту хлібороба нашого упало на ту рідну землю. Не дай же, Господи, землі нашої в наругу побідника, ні напасника. Нехай животворна роса щедрот і благодатей Твоїх упаде на українські ниви й лани, на поля й левади, на ліси і на діброви, на гори і долини, на степи і на моря українські. Нехай красується українська земля вільна і свобідна, і нехай не топче її стопа ворожа, але нехай буде наша рідна прадідна земля окрасою вінця і слави Твоєї. Амінь.

 

МОЛИТВА ДО БОЖОЇ МАТЕРІ ЗА КИЇВ

Непохитна Стіно нездоланного Міста, до Тебе, Пресвята Богородице, Престоле Божої Премудрості, прибігаємо у хвилини важких випробувань: огорни своїм материнським покровом береги Дніпра, милістю своєю заквітчай міські вулиці та людські долі. Залишайся нам вірним захистом у час нападу чужинців, зміцни мури нашої відваги, розпали в нас дух братерства, будь зціленням для наших ран, сяйвом надії в сутінках наших тривог. Заступайся ласкаво за нас перед престолом Творця: «Бог нам прибіжище і сила».

Нехай усі ворожі наміри ламаються об рішучість нашої віри, а їхні темні задуми нехай згорять у полум’ї нашої любові до української землі та рідного народу. І допоки в серцях його мешканців правда залишається правдою, а добро добром – «Бог посеред міста, воно не похитнеться. Бог йому допоможе перед світанком». Амінь.

 

МОЛИТВА У ДНI НАШЕСТЯ ВОРОГІВ НА ДЕРЖАВУ І ВІТЧИЗНУ НАШУ

Господи Боже сил, Боже спасiння нашого, Ти Єдиний твориш чудеса. Поглянь у милостi та щедротах на смирення рабів Твоїх i чоловiколюбно вислухай i помилуй нас: бо вороги нашi зiбралися на нас, щоб погубити нас i знищити державу нашу та святинi нашi.

Допоможи нам Боже, Спасителю наш, i визволи нас, заради слави iмени Твого, i нехай справдяться на нас слова, сказанi Мойсеєм: «Будьте смiливими, стiйте i побачите спасiння вiд Господа, бо Господь переможе за нас.»

Так, Господи Боже, Спасителю наш, не пом’яни беззаконь i неправд людей Твоїх i не вiдвертайся вiд нас в гнiві своїм, але в милостi i щедротах вiдвiдай смиренних рабiв своїх, що до Твоєї милости припадають: встань на допомогу нам i дай воїнству нашому з iм’ям Твоїм перемогти. Зруйнуй неправеднi намiри тих, хто йде на нас вiйною.

Молимось до Тебе, Владико миру i спокою нашого, щоб як щезає дим, так нехай щезнуть вороги нашi, i як порох розсипається вiд подуву вiтру, так нехай розвiються їхнi злi задуми знищити державу нашу Українську. Господи, втихомир тих, хто противиться заповiдям та постановам Твоїм. Поверни їм пам’ять Твоєї заповiдi: «Блаженнi миротворцi, бо вони синами Божими назвуться.» А для тих, хто противиться цiй Твоїй заповiдi, пошли ангелiв, якi вселять у них страх i пам’ять про те, що й вони себе християнами називають.

Нехай же, Господи, буде воля Твоя над нами, i якщо Твоє Провидiння буде таким, щоб покласти воїнам нашим у битвi за вiру i Україну душi свої, то прости їм грiхи їхнi i в день праведного Твого Суду подай вiнцi нетлiння. Але вiримо i молимося Тобi, Всещедрий Господи, що Ти захистиш, утихомириш i напоумиш та до спокою приведеш усiх.

Бо Ти єси захист, i перемога, i спасiння для тих, хто надiється на Тебе, – i Тобi славу возсилаємо, Отцю, i Сину, i Святому Духові, нинi, i повсякчас, i на вiки вiкiв. Амiнь!

 

МОЛИТВА ЗА УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ

Господи Боже наш, Ти Бог Єдиний на небесах і на землі, Ти володієш усіма царствами й народами. В руках Твоїх міцність і сила, й ніхто опиратися Тобі не може. Ти сидиш на херувимах і Тебе безперестанно оспівують серафими, тож що може проти Тебе людина? Приклони, Господи, вухо Твоє й почуй; споглянь очима Твоїми й побач злі наміри ворогів наших. Віримо, що Ти один Милостивий і Сильний, і можеш позбавити нас від рук їхніх. Ти зберіг раба Твого Давида від руки сильного, вкотре показавши, що сила Твоя в немочі звершується, і прийняв журбу серця Єзекії, подавши йому продовження років життя. Подай же мир і спокій боголюбивому народові нашому, й не віддай нам за гріхи наші.

Бо пам’ятаємо слова Спасителя нашого, Єдинородного Сина Твого й Господа нашого Ісуса Христа: «Всі, хто взяв меч, від меча загинуть». Тож не на зброю нашу, а лише на Тебе надію покладаємо, силу Твою відаючи. Ти твориш чудеса, від Тебе перемога й поразка. Даруй Україні нашій мир глибокий і непорушний, від війни та нашестя супротивників оберігаючи, й усе благе на користь душевну й тілесну подаючи.

Бо Ти є Бог милості, Цар миру й Спаситель душ наших, і тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

МОЛИТВА ЗА МИР (св. Пія ХІІ, Папи Римського)

Отче наш, що є на небі, Боже, наша захороно, зверни свої очі на Христа, Твого Сина! Споглянь на Його рани, що їх Він отримав через любов до нас та послух Тобі! Ними хотів Він бути посередником і заступником у кожній нашій біді.

Ісусе, Спасителю наш! Проси за нас Свого й нашого небесного Отця! Проси за нашу Церкву й за всіх людей, яких Ти відкупив своєю кров'ю!

Князю миру і спокою! Ти маєш ключі життя і смерти. Подай мир і вічний спокій душам вірних, які загинули у вирі війни, знаним і незнаним, оплакуваним і забутим. Дай мир і вічний спокій присипаним руїнами знищених міст і сіл, тим, що лягли на полі бою, що спочили на дні моря під його бурхливими хвилями. Хай Твоя пречиста кров зійде на їхні терпіння, хай очистить їхні душі та вчинить їх достойними Твого блаженного лику.

Ти, утішителю нещасних, що плакав з Мартою і Марією, що утішав їх, бо помер їхній брат, дай мир, охорону та поміч тим бідним, що їх кинула воєнна хуртовина в біду та нещастя, прогнаним і втікачам із батьківщини, полоненим і пораненим, що надіються на Тебе.

Утри сльози залишеним жінкам і матерям, сиротам і родинам, утри закривавлені сльози, які падають на хліб, що його з тугою вони їдять голодні у холодних хатах. Осуши сльози, які падають на хліб, що ним діляться діти, коли стають перед Твій престіл у скромненькій церковці та просять за тата, за старшого брата, що, може, де вже загинув, може, ранений, а може, пропав безвісти! Наділи всіх своїми небесними дарами й небесною любов'ю, що дає поміч і полегшу, яку Ти вмієш вливати у шляхетні серця, які в голодних і нещасних бачать своїх братів, а в тих братах – Твій небесний образ. Подай і борцям, що своє юне життя  приносять як жертву в обороні батьківщини, шляхетну людяність, щоб не чинили іншим того, чого не бажали б, щоб інші чинили їм та їхньому народові.

Господи, хай запанує над усім світом любов Твого Святого Духа, хай поверне між народи мир у згоді та справедливості! Нехай Твоє добре й ласкаве серце вислухає наші прохання. Нехай учинять Тебе ласкавим святі Служби Божі, які приносить Твоєму небесному Отцеві свята Церква, Твоя обручниця, через Тебе самого, вічного священика й вічну жертву.

Говори до людських сердець! Ти словом вражаєш і пом'якшуєш серця, роз’яснюєш ум, усмиряєш пристрасті, заспокоюєш зависть і ненависть. Скажи те слово, яке втихомирює бурю, уздоровлює немічних, дає зір сліпим, слух глухим і життя мертвим.

Мир між людьми, якого Ти так бажав би, тепер мертвий. Розбуди його, божественний Побідителю смерти! Через Тебе нехай наново втихомириться земля і море!

Вчини, щоб розійшлися хмари на небі, що вдень і вночі сиплять смерть і нещастя на безпомічне людство! Нехай справедливість злучиться з християнською любов'ю, нехай згине всяка неправда та наново запанує право, нехай згасне, зникне незгода й ненависть між людьми! Нехай наново оживе справжній, справедливий і тривалий мир, що побратав би всі народи під Твоєю сильною охороною. Амінь.

 

МОЛИТВА ЗА ПОЛЕГЛИХ ГЕРОЇВ

Господи Ісусе Христе, Боже наш, Ти сказав: «Більшої любови ніхто не має, як хто душу свою положить за друзів своїх». І сам Ти дав приклад тієї жертовної любови. Просимо Тебе, глянь своїм оком на велику любов цих тут і по всій Україні, в знаних і незнаних, пам’ятних і забутих могилах спочилих батьків, братів і синів наших, тих, що впали в боях, згинули в тюрмах і погинули на засланні. Злучи їхню невинну криваву жертву зі своєю жертвою на Голготі. Дозволь, щоб ця їхня жертва не була даремною, а щоб на землі, щедро зрошеній кров’ю героїв, виросли квіти братньої любови і зійшло сонце волі і долі народу. А їх, Господи, зачисли в число своїх вірних слуг і наслідників. Вони гідно пройшли тернистий шлях життя, а своєю геройською смертю дали найвище свідчення правдивости й святости Твоєї найбільшої і єдиної заповіді – любови. Тож не погорди їхньою жертвою, а прийми її, як прийняв Ти жертву праведного Авеля, і ради неї, а радше ради свого превеликого милосердя і чоловіколюбства, прости їм всі гріхи й провини добровільні й недобровільні та упокой душі їх в мирі й осели в місці Твоєї слави, де спочивають душі великих Твоїх праведників, предків наших, князів, великого рівноапостольного Володимира, Бориса й Гліба, преподобних Антонія і Теодосія Печерських, святого Йосафата й усіх святих, щоб вони разом, оглядаючи несказанну красу лиця Твого та насолоджуючись небесною радістю, славили Тебе по віки віків. Амінь.