пʼятницю, 15 березня 2013 р.

Поклони на богослужіннях Великого посту

Під час відправ святої Чотиридесятниці церковний устав приписує значну кількість поклонів, підкреслюючи цим покаянний дух Великого посту.

Згідно Типика о. Ісидора Дольницького, у нашій літургійній традиції поклони бувають великі і малі. Великий поклін – це знак хреста, прихилення колін і торкання чолом до землі, а малий – знак хреста і простягання руки до землі чи колін. У грецькій традиції, на відміну від слов'янської, простягання руки чинять перед знаменуванням себе святим хрестом.

Поклони на постових богослужіннях творяться у Сиропусні середу і п'ятницю, протягом усієї Чотиридесятниці та у перші три дні Страсного тижня. Слід зауважити, що у Сиропусний тиждень поклони чинять від вечірні напередодні середи і п'ятниці до обідниці в самі ці дні. Протягом Великого посту поклонів не творять від вечора п'ятниці до вечора неділі, оскільки субота і неділя не мають посного уставу (на вечірні у неділю поклони починаються від «Сподоби, Господи…», а молитва св. Єфрема буває тільки з трьома поклонами; на вечірні з Літургією у п'ятницю творяться лише вказані на Літургії Передосвячених Дарів, а на повечір'ї поклонів уже немає). Поклони не приписано також на полуношниці у перший день Чотиридесятниці, окрім трьох з молитвою св. Єфрема. Під час співу Великого канону преп. Андрея Критського, що буває у перші чотири дні та у четвер п'ятого тижня посту, на кожному тропарі канону устав вказує чинити три малі поклони, але звичайно твориться один великий. У Страсну середу по відпусті Літургії Передосвячених Дарів устав приписує завершувати поклони у храмі, але, за місцевим звичаєм, їх творять ще при почитанні плащаниці, співаючи «Благообразний Йосиф…»

Отож, загальний устав поклонів та колінопреклонень на богослужіннях Чотиридесятниці за Типиком Дольницького такий: 
  1. Вечірня: на Трисвятому (початковому), на «Прийдіте, поклонімся…», на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже» (після 103 псалма і трьох антифонів катизми), після «Сподоби, Господи…», на Трисвятому (кінцевому), на «Будь ім’я Господнє…» – три малі поклони; на тропарях «Богородице Діво» – три великі (які, однак, творяться радше через велику побожність слов'ян – у греків вони малі); на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий).
  2. Велике повечір’я: на кожному Трисвятому (окрім Трисвятого після молебних стихів), на кожному «Прийдіте, поклонімся…», на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже» (після першого і другого Трисвятого), на «Боже, милостивий…» після молебних стихів – три малі; на молебних стихах «Пресвята Владичице Богородице…» – малі на кожному стиху (творять по черзі хори: один співає, інший чинить поклін); на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий); на кінцевій молитві « Владико многомилостивий...» - колінопреклонення.
  3. Полуношниця: на кожному Трисвятому, на кожному «Прийдіте, поклонімся…», на кожній із трьох «слав» Непорочних (на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже») – три малі; на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий).
  4. Утреня: на кожній «славі» катизм (на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже»), на славослов’ї, на Трисвятому (кінцевому) – три малі; після «Достойно» – один малий; на пісні Богородиці – малі на кожному приспіві «Чеснішу від херувимів…»; на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий).
  5. Часи: на «Прийдіте, поклонімся…», на кожному Трисвятому, на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже» (після трипсалмія), на богородичному після тропарів часу – три малі; після кожного з трьох повторень тропаря часу – колінопреклонення; на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий).
  6. Обідниця: на кожному з трьох «Пом’яни нас, Господи…» – один великий (у Сиропусний тиждень - один малий); на молитві св. Єфрема – 16 поклонів (три великі, 12 малих і один великий).
  7. Вечірня з Літургією Передосвячених Дарів:
  • у середу: на Трисвятому (початковому), на «Прийдіте, поклонімся…», на «Алилуя, алилуя, алилуя, слава тобі, Боже» (після 103 псалма і трьох антифонів катизми), на «Будь ім’я Господнє…» – три малі; на «Світло Христове…» (місцевий звичай), після співу «Нехай направиться…», після «Нині сили небесні…» – три великі; при співі «Нехай направиться…»  та на Великому вході - колінопреклонення;
  • у п’ятницю: на «Будь ім’я Господнє…» – три малі; на «Світло Христове…» (місцевий звичай), після співу «Нехай направиться…», після «Нині сили небесні…» – три великі; при співі «Нехай направиться…»  та на Великому вході - колінопреклонення.
Іван Дутка
2013 A.D.

Немає коментарів:

Дописати коментар