неділю, 17 лютого 2013 р.

Тетрапод

Мій коментар на статтю о. Євгена Заплетнюка "Що ви знаєте про тетрапод?"
* * *
"Що отець Євген не знає про тетрапод?"

Отож, стаття хороша і потрібна, однак є кілька спірних моментів:
1. "Очевидно, сучасні «тетраподи» є всього лиш видозміненими аналоями – підставками для богослужбових книг чи ікон." - Не все є таким очевидним, як здається на перший погляд. Дослідники-літургісти вважають тетрапод залишком старовинної архиєрейської "віми", себто підвищення посередині храму, на якому возсідав єпископ під час богослужінь. Окрім сідалища в центрі "віми" стояв стіл-Голгота, на якому ставили хрест і Євангеліє. З двох боків "віми" стояли два амвони: для читання старозавітніх та новозавітніх Писань. "Віма" знаходилась лише у катедральних та парохіяльних церквах; монастирські храми її не мали. Властиво оцей стіл-Голгота є "прародичем" наших тетраподів.

2. "Що повинно стало лежати на тетрапод постійно, а, що лише в особливі дні? Основне призначення тетраподу – бути столиком, на якому розміщена головна ікона храму... На практиці найчастіше поруч з іконою поставляють для поклоніння віруючих і ще й хреста. Але подібної практики схвалювати не можна..." - Якщо буде бажання та змога, то можна зробити експедицію храмами Західної України, щоб пересвідчитись, що хрест на тетраподі - дуууже поширена практика. Більше того: у багатьох храмах на тетраподі можна зустріти ще й книгу Святого Євангелія як постійний атрибут. Пояснити цей звичай не можуть ані священики, ані парафіяни (навіть старожили) храмів, у яких така експозиція присутня. Пояснення, знову ж таки, приходить із "віми", а, властиво, із стола-Голготи з хрестом та Євангелієм. До того ж згадане виставлення прикрашеного хреста бере початок від воздвиження Животворящого Древа по його віднайденні у Єрусалимі, яке виставляли для вшанування вірними на столі перед катедрою єпископа (себто, на тому самому столі-Голготі, що на "вімі").

Цікавий факт наостанок: тетраподи збереглись також у деяких храмах Індії (sic!). Отака-от ще вельми недосліджена наша галицька традиція :)

Іван Дутка
2013 A.D.

Немає коментарів:

Дописати коментар