вівторок, 19 лютого 2013 р.

Головні убори (камилавки) на богослужіннях



Входити i перебувати у храмі в камилавках можуть лише священнослужителі.
На Лiтургiї вхiднi молитви читають в камилавках, знiмаючи їх на читання тропарів «Пречистому образу...» i «Милосердя єси джерело...» з цілуванням ікон та на молитву «Господи, зішли руку...»; також без камилавки входять у вівтар i цілують престол. Проскомидiю звершують без камилавок. Перед «Благословенне царство...» камилавки одягають i так стоять до Євангелiя. На читання Євангелiя камилавки знімають i потім знову одягають. Так стоять до Херувимської пiснi. Перед читанням молитви «Ніхто не достойний...» камилавки знімають i не одягають до виголосу «Завжди, нині i повсякчас...» при перенесенні Чесних Дарів з престолу на жертовник. Пiсля перенесення камилавки одягають i так стоять до кiнця Лiтургiї. Дари споживають без камилавки.
На Лiтургiї Передосвячених Дарів камилавки знімають при перенесенні Чесних Дарів з престолу на жертовник під час читання вісімнадцятої катизми; при спiвi «Нехай направиться». Без камилавок стоять від «Нині сили небесні...» до «Благодаримо Тебе, Христе Боже наш...» по перенесенні св. Чаші на жертовник.
Також камилавки знімають на читання перед царськими вратами свiтильничих молитов на вечiрнi та ранішніх молитов на утрені; на читання акафістів та молитов на молебнях.


Іван Дутка
2010 A.D.

Немає коментарів:

Дописати коментар