неділю, 30 червня 2013 р.

Рішення і постанови Синодів УГКЦ (1998-2006 рр.)

Львів–Крехів, 1–10 вересня 1998 р. Б.

3. Прийняти пасторальний напрям літургійної обнови як нормативний для праці Літургійних комісій (Синодальної та Патріаршої).

4. Випрацювати для затвердження Синодом Єпископів УГКЦ 1999 року десятилітній план праці Синодальної Літургійної комісії.

5. Видати Пастирський лист про літургійну обнову, її потребу, ціль та проведення.

6. Затвердити текст Молебню до Пратулинських мучеників для літургійних богослужінь.

7. Нагадати ієрархам і духовенству, що літургійні тексти повинні бути перевірені Патріаршою Літургійною комісією й затверджені відповідною церковною владою.

8. Синод Єпископів УГКЦ ухвалив толерувати невживання слова «православний», де цього вимагає душпастирська розсудливість.

9. Доручити Патріаршій Літургійній комісії визначити дні святкувань для богородичних ікон, прославлених в Україні.

31. Затвердив такий список та персональний склад Синодальних Комісій і накреслив для кожної з них конкретні завдання на наступний рік:

1) Літургійна комісія: голова – Верховний архиєпископ, член – Владика Лаврентій Гуцуляк;

Постанови та Рішення стають правосильними від 1 (14) жовтня 1998 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Ці Постанови Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який проходив 1–10 вересня 1998 року в Крехові в Монастирі Отців Василіян, витягнуті з Протоколів сесій №№ 1–9, затвердили Владики Синоду Єпископів '98.






Львів, 1–5 липня 2001 р. Б.

IV. Затвердити такий список постійних Синодальних комісій, які почнуть свою діяльність після Синоду Єпископів УГКЦ 2002 року:

– Літургійна;

– Екуменічна;

– Духовенства і монашества;

– Комісія у справах мирян;

– Катехитична та християнської освіти;

– Богословська;

– Беатифікацій та канонізацій;

– Канонічно-правнича;

– Подружжя та сім'ї;

– Пасторально-місійна;

– Суспільних комунікації та культури;

– Суспільної справедливості та благодійної діяльності;

– Молодіжна;

– Фінансова.

Членство та обсяги завдань цих комісій затвердити на Синоді Єпископів УГКЦ у 2002 році.




Київ, 7-12 липня 2002 р. Б.

7. З метою використання спадщини мучеників нашої Церкви, для скріплення віри і збагачення духовного життя наших вірних:

а) більш широко практикувати моління та богослужіння до наших мучеників;

б) забезпечити, щоб усі видавці церковних календарів включали імена і дати новопроголошених блаженних нашої Церкви;

в) проводити конференції, студійні дні та іншого роду духовні зустрічі, які давали б нашим вірним можливість глибше пізнати наших мучеників;

г) користуватись і поширювати вже існуючу літературу, листівки, брошури, відеокасети про наших мучеників та популяризувати їх духовний подвиг і поза межами нашої Церкви на доказ її живучості;

ґ) у випадках, де це можливо, перенести мощі мучеників до храмів, з метою полегшення вірним доступу до їх почитання;

д) заохочувати вірних звертатись до Бога у різних своїх потребах через заступництво наших мучеників;

е) у семінаріях, новіціятах та інших домах формації, ставити у приклад наших блаженних для утвердження кандидатів у духовному покликанні, а в усіх видах виховної праці з молоддю ставити їх як приклад християнського життя;

є) звертатись до Бога у своїх потребах через заступництво Слуги Божого Митрополита Андрея та заохочувати вірних до ревної молитви за його прославу;

ж) доручити Літургійній і Богословській синодальним комісіям перевірити існуючі тексти богослужб новомучеників.

15. Сформувати такий склад синодальних комісій:

1) Літургійна комісія: Владика Лаврентій Гуцуляк — голова комісії, Владика Роберт Москаль і Владика Гліб Лончина;

Ці постанови стають правосильними від 28 липня, дня св. рівноапостольного князя Володимира.




Львів-Брюховичі, 25-31 серпня 2005 р. Б.

11. Доручити Патріаршій літургійній комісії до наступного Синоду Єпископів УГКЦ опрацювати проект документа про канонічну процедуру видання літургійних книг.

12. У кожній єпархії УГКЦ призначити одного чи більше працівників до єпархіальних літургійних комісій.

13. Для обговорення актуальних проблем і пропозицій щодо можливих напрямків діяльності Патріаршої і єпархіальних літургійних комісій відповідно до реальних церковних потреб провести науково-практичну конференцію літургістів нашої Церкви.

14. Доручити Патріаршій літургійній комісії інтенсифікувати працю над укладанням Уставу Архієрейського служіння і Літургії Святого Івана Золотоустого.

17. На Синоді Єпископів УГКЦ 2006 року присвятити одну сесію розглядові літургійних питань, які підготує на розгляд Патріарша літургійна комісія.

Ці постанови вступають у дію 21 вересня 2005 року Божого, на празник Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії




Львів-Брюховичі, 13-20 вересня 2006 р. Б.

4. Проінформувати духовенство та вірних УГКЦ, що документи, які були подані Римським Апостольським Престолом для Східних Церков щодо богослужінь:

1) Устав богослужінь Вечірні, Утрені й Божественної Літургії, виданий в Римі у 1953році;
2) Документ Другого Ватиканського Собору про літургійні справи „Священний Собор”;
3) Інструкція застосування літургійних приписів Кодексу канонів Східних Церков, видана Конгрегацією Східних Церков 6 січня 1996 року, -

є обов'язковими для всієї Української Греко-Католицької Церкви.

5. Доручити Владиці Степанові (Меньку) до 1 серпня 2007 року опрацювати Статут Літургійної комісії і розіслати владикам для розгляду та подання зауважень і прийняття його на наступному Патріаршому Синоді.

6.Доручити Митрополитові Лаврентієві (Гуцуляку) до 1 серпня 2007 року опрацювати процедуру подання для розгляду Синоду літургійних справ.




Київ, 23 березня 2001 р. Б.

7. Вважати вік сім років відповідним для приготування до Першої Святої Сповіді, за умови, якщо сам процес приготування триватиме не менше від одного року і відповідатиме програмі для 2-го класу серії «З нами Бог» та додаткової «Програми підготовки до Першої Святої Сповіді».

8. Для особистого ознайомлення парох зобов'язаний провести щонайменше одну зустріч та особисту співбесіду з дітьми, які готуються до Першої Святої Сповіді.

9. Парохи та катехити, які готують дітей до Першої Святої Сповіді, зобов'язані проводити не менше трьох духовних зустрічей для батьків (опікунів), а, по змозі, й для хресних батьків.

10. У процесі підготовки до Першої Сповіді парохам та катехитам звернути особливу увагу на знання та розуміння дітьми основ Катехизму.

11. У день Першої Святої Сповіді і Урочистого Святого Причастя особливу увагу присвячувати дітям та їхнім батькам в літургійних ектеніях та в проповідях. Літургійній комісії опрацювати відповідне ектенійне прохання. По змозі, не прив'язувати свято Першої Святої Сповіді до храмового празника.

12. Уникати зосередження на вбранні дітей, та для запобігання зайвим витратам пропонувати пристосовувати його до української культурної традиції.




Львів, 4 січня 2002 р. Б.

8. Створити при Митрополичому Синоді Комісію з питань священичого одягу та відзнак у такому складі:

— Блаженніший Любомир Кардинал Гузар — голова комісії;

— о. Михайло Димид;

— о. Олег Каськів;

— о. Василь Говгера;

— о. Богдан Смук.




Львів, 19 березня 2003 р. Б.

2. Доручити Владиці Глібові (Лончині) літургійно опрацювати окремішній обряд Заручин.

5. З метою належного відзначення Року Родини усім священикам Києво-Галицької Митрополії УГКЦ:

- наголошувати на важливості спільної молитви в родинах, єднанні християнських родин спільною молитвою і читанням Божого Слова;

- заохочувати до відновлення покуть у своїх домах, де родина спільно молиться;

- у часі відвідування родин з Йорданською водою посвятити ікону покуття, спільно прочитати молитву з родиною і заохочувати родини лучитися спільною молитвою з іншими родинами;

- звернути особливу увагу на підготовку дітей до Першої Сповіді та на сам день її проведення. Рекомендується сповідати дітей не в сам день торжества, а напередодні, разом з батьками, рідними і хресними. Спільно з катехитами провести зустріч з батьками на тему фотографування дітей в день Першої Сповіді і Урочистого Причастя підчас Літургії, щоб не було в храмах шуму та перешкод гідній участі у Божественній Літургії.




Трускавець, 30 липня 2003 р. Б.

3. Чин Заручин (благословення наміру одружитися) можна проводити не менше аніж за три місяці до дня уділення Святої Тайни Вінчання. Заручини можуть відбуватись як у храмі, так і вдома.

4. Доопрацювати питання форми та застосування чину Заручин засягнувши думку досвідчених душпастирів.




Львів, 14 листопада 2003 р. Б.

8. Для належного відзначення наступних трьох років, присвячених особливій душпастирській опіці родин:

В. Доручити викладацькому складові Львівської духовної семінарії створити цикл недільних катехитичних проповідей стосовно родинного життя для виголошення їх під час Літургій у 2005 році.




Львів-Брюховичі, 16 січня 2006 р. Б.

5. Визначити Неділю розслабленого (четверта неділя після Великодня) як день відзначення хворого в Києво-Галицькій Митрополії УГКЦ.




Львів-Брюховичі, 8-9 березня 2006 р. Б.

3. Доручити Архієпископу Ігореві (Возьняку) опрацювати проект інструкції для священиків щодо порядку приймання та відслуження намірень на Літургії та подати її на розгляд наступній сесії Митрополичого Синоду.




Трускавець, 27-28 квітня 2006 р. Б.

• Благословити ідею створення Комісії з питань екзорцизмів та продовжити розгляд цього питання на наступній сесії Митрополичого Синоду.




Івано-Франківськ-Підлюте, 21-22 червня 2006 р. Б.

• Для впорядкування сфери церковного життя, пов'язаної з екзорцизмами, створити Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екзорцизмів та призначити на посаду керівника цього Бюро о. Петра Козака, а опікуном від Митрополичого Синоду - Преосвященного Владику Володимира (Війтишина).




Київ, 15-16 грудня 2006 р. Б.

• Заохочувати священиків і проповідників ширше висвітлювати перед вірними глибину й багатство нашої літургійної традиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар